fbpx

Vad är iaas?

Nyfiken på våra tjänster? IaaS, eller Infrastruktur som tjänst är en av tre typer av leverans av molntjänster (PaaS, IaaS och CaaS). Infrastruktur som tjänst omfattarvanligtvis VPS – Virtuella Servrar, lagring och beräkningskraft. På den här sidan kan du läsa mer om hur vi arbetar för att göra våra IaaS-tjänster de bästa på marknaden! 

Vad är Iaas?

IaaS är grunden i alla typer av molnleveranser. Du som slutanvändare eller företag får enkel tillgång till IT-infrastruktur och resurser online. IaaS är en virtualiserad miljö som omfattar serverkapacitet, nätverk, lagring och säkerhet som tillsammans ger en kostnadseffektiv och oerhört skalbar grund för molntjänsten. Rent konkret så levereras detta från flera fysiska servrareller platser medan det i gränssnittet för användaren ser ut som en miljö där denne kan hantera alla olika virtuella komponenter.

Fördelar med IAAS

Till skillnad från att köpa och drifta sin egen serverinfrastruktur så kan man med IAAS och infrastrukturtjänster via molnet enkel skala upp och ned prestanda i takt med att behoven förändras. Du betalar aldrig för mer prestanda än vad du använder. Dessutom slipper du investeringen utan allt betalas istället löpande. Dessutom får du även detta:

Skalbart och dynamiskt

En IaaS-miljö kan skala efter hur verksamheten förändras, behövs mer infrastruktur är det lätt att skala upp resurserna och samtidigt lätt att även skala ned vid behov.

Hög Säkerhet & Redundans

Då man delar fysiska resurser och fysisk plats med andra kunder är det väldigt hög säkerhet både i den fysiska miljön men även i den virtuella miljön i en IaaS-lösning.

Kostnadseffektivt

Kunden betalar bara för de resurser som man använder.

Såhär används IAAS typiskt:

  • E-handelsföretag som vill ha en egen stabil, skalbar och effektiv miljö att lägga sin e-handel på utan att dela med andra och med lastbalansering vid hög belastning.
  • Företag som vill lägga delar av sin verksamhet i molnet, antingen för backup eller för att avlasta sin fysiska miljö.
  • För de med behov av en serverinfrastruktur och som inte vill bygga kompetens och resurser kring IT-infrastruktur.

beebyte